Podľa čoho sa orientujem počas vysokohorskej túry
18
. 10. 2007

späť na aktuality

Prvá terénna vychádzka piatakov v novom školskom roku s pracovníkom TANAPu sa konala dňa 18.10.2007 v rámci lesnej pedagogiky.
Téma tentoraz bola: „Podľa čoho sa orientujem počas vysokohorskej túry“, preto lesník vybral trasu Bobroveckou dolinou cez sedlo Umrlá, smerom na Juráňovú dolinu a Tiesňavy až do Tichej doliny.
Deti sa oboznámili s rôznymi druhmi nielen turistických ale aj lesníckych značiek, pričom mali možnosť vidieť  aj „značky“, resp. pobytové znaky zveri. Žiaci si sami cestou všímali spôsob umiestnenia, farby a tvary značiek. Pritom sa naučili, že dôležitým pomocníkom na ich túre sú turistické pútače, na ktoré sa umiestňujú orientačné tabuľky - smerovníky a veľmi dôležitou výbavou ich batohu musí byť turistická mapa. Zabezpečenie a funkčnosť turistických chodníkov, ktoré spravujú Štátne lesy TANAPu má na starosti Stredisko terénnych služieb.
Hoci meteorológovia z Lomnického štítu veštili, že nám dobré počasie vydrží až dooobeda, žiaci museli vyskúšať aj pršiplášte a kapucne, nakoľko dážď ich zastihol už pred jedenástou hodinou pred obedom. To už však boli na lúke v Tichej doline. Bolo vidieť, že poniektorým mrholenie vôbec neprekáža a preto si s lesníkom ešte zahrali „zahrievaciu“ ekohru netopier a motýľ.
V priebehu túry si deti priebežne vyplňovali aj pracovné listy k danej téme, ktoré sú už tradičnou pomôckou lesnej pedagogiky.

 
     
       

Informácie poskytol: Ing. Ján Šuvada

Miroslav Jurči
© október 2007