Putovná sova - vedomostná súťaž - 20. 6. 2007

späť na aktuality

3 miesto žiakov zo ZŠ s MŠ Hladovka vo vedomostnej súťaži Putovná sova

Dňa 20. 6 .2007 sa dve družstvá z radov našich piatakov zúčastnili súťaže o prírode Tatranského národného parku „Putovná sova“, ktorej 4. ročník aj tento rok pripravili Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAPu).

Botanická záhrada a Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici hostili takmer dve stovky žiakov základných škôl nielen z Oravy  - Hladovky, Vitanovej, Trstenej, Tvrdošína, Zuberca a Habovky ale aj z druhej strany Tatier - z Popradu, Pribyliny, Tatranskej Štrby, Vysokých Tatier, Ždiaru a Spišskej Starej Vsi.

Úlohou päťčlenných družstiev v dvoch vekových kategóriách – starší a mladší žiaci – bolo okrem správnych odpovedí na otázky týkajúcich sa základných údajov o Tatranskom národnom parku, rozpoznať základné druhy hornín Západných a Východných Tatier, podľa stôp určiť živočíchov, bez pomýlenia pomenovať tatranskú kvetenu, určiť huby rastúce v našich lesoch, správne utvoriť jednoduchý potravinový reťazec živočíchov, uhádnuť zviera podľa zvukového záznamu a správne pomenovať druhy listnatých a ihličnatých stromov.

V takejto náročnej súťaži obstálo naše družstvo z 5. B v zložení: Michaela Brnušáková, Andrea Škrabeková, Martina Jančová, Lukáš Hrubec a Šimon Bonk v kategórii mladších žiakov na krásnom treťom mieste. Musíme však podotknúť, že 2. miesto, ktoré získali piataci zo ZŠ Tvrdošín - Medvedzie im ušlo iba o 1 bod a soška putovnej sovy iba o 4 body! Družstvo z 5. A v zastúpení: Marek Kovalík, Martina Trojanová, Katka Harmatová, Mária Bušová a Kristína Karasová sa taktiež nedalo zahanbiť a so svojím 4. miestom zaostali za „béčkarmi“ len o 2 body. Vo vysokej konkurencii 24 mužstiev, z toho 14 mužstiev v kategórii mladší žiaci podali krásny a úctyhodný výkon. Na súťaž sa pripravovali v podstate už v priebehu roka spolu s lesným pedagógom ako aj s ich triednymi učiteľkami p. E. Ťapajovou a M. Gazdíkovou.

Drevenú sošku putovnej sovy v kategórii starší žiaci si tentoraz odniesli šiestaci zo ZŠ Jarná v Poprade. Druhé miesto získali deviataci zo ZŠ Vitanová a tretie patrí ekokrúžku zo ZŠ Tvrdošín - Medvedzie. V kategórii mladších žiakov získalo sošku putovnej sovy päťčlenné družstvo tretiakov z TAŠ 29. augusta v Poprade.

Lesní pedagógovia z radov zamestnancov Štátnych lesov TANAPu z dvanástich ochranných obvodoch od Oravy až po Tatranskú Javorinu vrátane ochranného obvodu Červený Kláštor v Pieninskom národnom parku sa svojim zverencom – žiakom základných škôl – venujú pravidelne na spoločných stretnutiach počas celého školského roka. Ekovýchova zameraná na prírodu Tatranského
a Pieninského národného parku sa pre nich stala neodmysliteľnou súčasťou vyučovacích hodín vlastivedy a prírodopisu.

 
Pri plnení náročných úloh, jún 2007 Krásny a cenný diplom, jún 2007
Pri plnení náročných fyzických úloh Krásny a cenný diplom

Informácie poskytol: Ing. Ján Šuvada

Miroslav Jurči
© jún 2007