Kamenná minulosť a premeny Tatier
18
. 5. 2007

späť na aktuality

Žiaci 5. A a 5. B triedy  sa v piatok 18. 5. 2007 opäť stretli v rámci lesnej pedagogiky s pracovníkom Štátnych lesov TANAPu, ochranného obvodu Habovka – Ing. J. Šuvadom. Tentoraz opustili školské lavice a vybrali sa spoznávať geologické zloženie Juráňovej doliny priamo do terénu. Tak spojili príjemnú turistiku s náučným chodníkom a svoje poznatky získané počas prejdenej trasy si overili na pracovných listoch „Kamenná minulosť a premeny Tatier“, ktoré im pripravili pracovníci  ŠL TANAPu. Okrem toho žiaci už tradične dostávali propagačné materiály k danej téme a skladačky o Tatranskom národnom parku. Žiaci sa taktiež zoznámili s malým, ale v súčasnej dobe pre lesníkov veľmi vážnym škodcom – lykožrútom smrekovým, ktorého si sami vyhľadávali a pozorovali na napadnutých smrekoch - lapákoch.
Žiaci počas pochôdzky prejavovali živý záujem nielen o prírodu ale aj  prácu lesníkov flóru, ale aj faunu. Odmenou im bolo pozorovanie nádhernej rozvíjajúcej sa kveteny, vzácneho mloka vrchovského,  ale aj lane jelenej zveri, ktorú si žiaci splietli so srnou.
Tak ako vlani, aj tento rok pôjde po päť žiakov z obidvoch piatackých tried na súťaž  „Putovná sova“ ktorú už tradične poriadajú ŠL TANAPu. Je to súťaž družstiev zo škôl, s ktorými spolupracujú lesní pedagógovia, na ktorých si preverujú poznatky získané počas školského roka na stretnutiach s lesníkmi, prevažne o prírode TANAPu. Tento rok sa bude konať 20. 6. 2007 v priestoroch botanickej záhrady Expozície tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici.
 
Piataci v Juraňovej doline, 18. máj 2007 Pozorovanie lykožrúta smrekového V Tiesňavách Juráňovej doliny, máj 2007 Dotazník, máj 2007
Piataci v Juráňovej doline Pozorovanie lykožrúta smrekového Pozorovanie lykožrúta smrekového Nakoniec ešte malý dotazník

Informácie poskytol: Ing. Ján Šuvada

Miroslav Jurči
© máj 2007